fbpx

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Tıpkı daimi dişlerde olduğu gibi çocuklukta da ağız – diş bakımı yetersizliklerine bağlı olarak süt dişlerinde çürükler oluşabilir. Bazen de düşme, çarpma gibi dış etkenlere bağlı olarak süt dişlerinde kırılmalar meydana gelmekte ve tedavi ihtiyacı doğmaktadır.

Çocukların diş tedavilerinde koruyucu diş hekimliği uygulamaları büyük önem taşır. Ağrısız, kısa süreli ve diş hekimi fobisi oluşturmadıkları için; çocukların diş hekimi ile ilk karşılaşmalarında koruyucu diş hekimliği uygulamaları tercih edilir.

Kliniğimizde yer alan koruyucu diş hekimliği uygulamaları şunlardır:

Ağız Hijyeni Eğitimi ve Beslenmenin Düzenlenmesi
Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının öğretilmesi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve ağız diş sağlığının öneminin anlatılmasını içeren hijyen eğitimi çocuklar için olduğu kadar büyükler için de önem taşımaktadır.

Çürük Risk Grubunun Belirlenmesi
Çeşitli teknikler yardımıyla çocukların çürük risk grupları belirlenerek dişlerinin çürümeye olan yatkınlıkları tespit edilir. Amaç diş çürüklerini tedavi etmekten çok diş çürüklerine neden olan faktörleri belirlemek ve düzeltmektir.

Fissür Örtücü Uygulaması
Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzeylerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücüler, dişlerde  besinlerin tutunmasını azaltacak ve fırçalanmasını kolaylaştıracak bir yüzey oluşturur. Böylece o bölgeye mikropların ve yemek artıklarının sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem yeni çıkmış olan tüm azı ve küçük azı dişlerine çürük henüz başlamadan uygulanmalıdır.

Fluor Uygulaması
Fluor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Yüzeysel fluor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Çocuklar için jel, gargara, vernik gibi çeşitli formları ve çilekli, kayısılı, portakallı gibi çeşitli tatları mevcuttur.

Fluor, çocuk hastanın çürük risk grubuna uygun olarak 3 veya 6 aylık aralıklar ile düzenli bir şekilde uygulanmalıdır

Tooth Mousse Nedir?
Ağız içi asit dengesini sağlayarak çürük oluşumunu önleyen su bazlı, şeker içermeyen yüzeysel uygulanan bir kremdir. İçeriğinde bulunan süt proteini olan kazein, kalsiyum ve fosfat iyonları sayesinde çürük oluşumuna karşı koruyucu olarak önerilmektedir.

Yer Tutucu Uygulaması Nedir?
Tedavi edilemeyecek derecede çürümüş olan süt dişleri çekilerek ağızdan uzaklaştırılmalıdır. Ağızdan uzaklaştırılan süt dişlerinin yerine bir süre sonra kalıcı bir diş geleceği için o boşluğun mesafesinin korunması gereklidir. Bu amaçla çekilen süt dişlerinin boşluklarına yer tutucu adı verilen apareylerin uygulanması gerekir. Aksi takdirde çekilen süt dişinin boşluğuna boşluğun sağı ve solundaki dişler kayarak yerleşirler ve kalıcı dişin süreceği yeri kapatmış olurlar. Daha sonraki yıllarda diş dizisini düzeltmek için hem çok uzun hem de maliyeti yüksek tedaviler gerekebilir. Oysa, küçük bir yer tutucu apareyinin uygulama süresi ve maliyeti diğerlerinin yanında çok daha önemsiz kalır.

Çocuklarda çene gelişimini bozabilecek ağız alışkanlıkları

Parmak-Emzik Emme
İki yaşına kadar tüm emme alışkanlıkları normaldir ve genellikle kendiliğinden bırakılır. Dört yaş sonrasına kadar devam eden emme alışkanlığı diş ve çenelerde kalıcı deformasyonlar meydana getirebildiğinden en kısa zamanda alışkanlığın bırakılması gerekmektedir.

Ön kesici dişler arasına yerleşen parmak, üst ön dişlerin öne doğru eğimlenmesine ve dişlerin aralanmasına neden olurken, alt ön kesici dişler ise geriye doğru konumlanır. Çocuk 7-8 yaşına geldiğinde alışkanlık kırıcı adı verilen özel aparey uygulanabilir.

Ağız Solunumu
Solunum problemleri, çene gelişmesi üzerine olumsuz etki eder. Burundan değil de, sadece ağızdan soluma durumu mevcutsa (bu durum uykuda daha iyi anlaşılır) mutlaka kulak burun boğaz uzmanına danışılmalıdır. Devam eden ağızdan soluma durumu hem ortodontik problemlere neden olmakta hem de ağız kuruluğuna bağlı diş çürüklerinde artışa sebep olmaktadır.