fbpx

Periodontoloji (Diş Eti Tedavisi)

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişe komşu olan diğer tüm dokuları etkileyen  hastalıklara verilen addır. Yetişkinlerde diş kayıplarının %70`ini periodontal hastalıklar oluşturur.

Dişeti iltihabının ”gingivitis” denilen ilk aşamasında sadece diş etleri etkilenmiştir. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacimce büyümüştür. Gingivitis günlük rutin ağız bakımı ve düzenli diş taşı temizliği ile geri döndürülebilir bir rahatsızlıktır.

İltihabın ilerlemesiyle ‘’periodontitis” aşamasına geçilir. Periodontitiste iltihap artık çene kemiğine geçip zamanla çene kemiği kaybına neden olabilecek bir hale dönüşmüştür.

Genel olarak kötü ağız bakımı, sigara, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, ilaç kullanımı, diş sıkma ve gıcırdatma, kötü beslenme, bazı sistemik hastalıklar, ve doğru yapılmamış dental tedaviler periodontal hastalıkların sebeplerindendir.

Tedavisinde kök yüzeyi düzleştirilmesi, flap operasyonu, doku greftleri ve lazer uygulamaları tek tek ya da kombine olarak uygulanabilir.