fbpx

Protetik Diş Tedavisi

Dental Kuron ve Köprüler
Diş kayıplarından sonra oluşan diş boşlukları için implantların uygun olmadığı ya da tercih edilmediği durumlarda, dental köprüler; dişlerde fazla harabiyet olan durumlarda ise dental kuronlar gülüşü düzeltmek ve kaybolan fonksiyonu yerine koyabilmek adına uygun birer seçenektir.

Herhangi bir neden sonucu diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda komşu dişlerde diş eti problemleri ve bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun sure boş kalan bölge implant ya da köprü ile restore edilmez ise çekilmiş diş bölgesindeki çene kemiği de yıllar içinde erimeye başlar. Bu durum komşu dişlerde de sıkıntılar yaratabilir.

Ana başlık olarak kron ve köprüler 2 tipe ayrılır:

Metal Destekli Kuron Ve Köprüler
Dişlerin etrafını saran ilk katmanın metal alt yapıdan oluştuğu protezlerdir. Metal üzerine porselen işlenerek ikinci bir katman ilave edilir ve final uygulamada bu metal kapatılır

Metal Desteksiz (Full Porselen) Kuronlar
Dişlerin etrafını saran tüm katmanların porselenden oluştuğu kuronlara verilen isimdir. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Full porselen kuronların metal destekli kuronlara göre avantajları nelerdir?
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselen kuronlar tercih edilir.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.

Full porselen kuronların alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.

Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.

Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı yüksek dayanıklılık sayesinde arka bölgedeki köprülerde de güvenilir olmasıdır.

Zirkonyum alt yapılı kaplamalar diş eti problemi ve alerji yapmamasının yanı sıra, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere en yakın estetik ve fonksiyonu yakalamamızı sağlamaktadır.

Zirkonyum Dişler hangi durumlarda uygulanabilir?

  • Aşırı madde kaybı olan dişlerde (örn: çok geniş dolgular)
  • Diş eksikliklerinde köprü restorasyonlarının yapımında
  • Ön bölgedeki estetik restorasyonlarda
  • Metal alerjisi olan hastalarda
  • İmplant üstü restorasyonlarda

E-max nedir?

Porselen lamina, sıkıştırılmış cam partiküllerinden oluşturulan bir seramik çeşididir. E-max ise aynı materyalin kaplama şeklinde uygulanma biçimidir. Üst düzey teknik yetkinlik gerektirdiği için gelişmiş laboratuvarlarda ve kliniklerde uygulanabilmektedir.

E-max kaplamalar zirkonyum kaplamalara göre daha estetiktir. Çünkü zirkonyum kaplamalarda zirkonyum ve porselen olmak üzere bir alt, bir üst tabaka bulunur. Buna karşılık E-max tek bir porselen katmandan oluşur. Bu da uygulandığı dişin daha estetik görünmesini sağlar.

E-max kaplamalar tek diş üzerine uygulandığında daha estetik ve dayanıklıdır. Dişe iyi bir şekilde yapışır. Ancak henüz köprü tedavilerinde kullanılamadıkları için köprü uygulamalarında en iyi sonucu zirkonyum kaplamalar vermektedir.

E-max kaplamalar uygun vakalarda tercih edilebilecek en iyi tedavi yöntemidir.

Kuron ve köprü restorasyonları nasıl yapılır?
Bu tür restorasyonlarda destek olacak dişlerde belirli miktarda küçültmeler yapmamız gerekmektedir. Bu küçültme miktarını yapmayı planladığımız tedavinin materyali belirlemektedir. Metal desteksiz kuronlar, metal destekli kuronlara göre daha az preparasyon (kesim) gerektirir.

Preparasyon sonrasında hastaya normal yaşamını rahatlıkla devam ettirebileceği geçici kaplamalar yapılır.

Alınan ölçüler üzerinde laboratuvar ortamında restorasyon hazırlanır ve provalar yapılır. Provalar esnasında dişlerin şekil, boyut, renk ve diş eti uyumu gibi analizleri yapılarak gerekli kontroller sağlanır. Kontrolleri yapılan restorasyonlar özel fırınlarda cilalanır ve özel simanlar ile dişe yapıştırılır. Tedavi süresi ortalama 5-7 gündür.